Anksiyete Bozuklukları

Anksiyete Bozuklukları

  • Psikiyatri
  • 11 Mart 2022 Cuma
Anksiyete Bozuklukları

Anksiyete Bozuklukları

Anksiyete bozuklukları toplumda en sık görülen psikiyatrik hastalıklardandır. Tüm anksiyete bozukluklarının yaşam boyu görülme sıklığı %20 nin üzerindedir. Kadınlarda daha sık görülür. Toplumda en sık görülen anksiyete bozuklukları özgül fobilerdir. Diğer anksiyete bozuklukları ise yaygın anksiyete bozukluğu, panik bozukluk, fobik bozukluk ve ayrılma anksiyetesi bozukluğudur.

Anksiyete bozuklukları genellikle erken yaşlarda başlar. Özgül ve sosyal fobiler genellikle çocukluk ya da ergenlik dönemlerinde ortaya çıkar. Yaygın anksiyete bozukluğu ve panik bozukluk ise geç ergenlik ve erken erişkinlik dönemlerinde ortaya çıkar. Belirtilerin en sık ortaya çıktığı yaş aralığı 25-30 yaş aralığıdır.

1- Yaygın anksiyete bozukluğu: Nedeni belirsiz bir şekilde sürekli huzursuz ve kaygılı hissetme halidir. Kişi sürekli kötü bir şey olacakmış gibi hisseder tedirgin ve endişeli bir bekleyiştedir. Yaşam boyu yaygınlık oranı %3-6 arasındadır, kadınlarda daha sık görülür. Tedavi edilmez ise somatizasyon bozukluklarına dönüşebilir.

2-Panik bozukluk: Tekrarlayan panik ataklar ile birlikte ataklar arasında en az 1 ay süre ile beklenti anksiyetesinin olduğu ve kaçınmaların eşlik ettiği bir psikiyatrik hastalıktır. Panik atak, aniden başlayan yaklaşık 5-10 dk da kendiliğinden yatışan nefes alamama hissi ile birlikte sanki kalp krizi geçiriyormuş ya da aklını kaybediyormuş düşüncelerinin eşlik ettiği şiddetli kaygı ataklarıdır. Panik bozuklukta tekrarlayan panik ataklar görülür. Diğer psikiyatrik hastalıklarda da panik atak görülebilir.

3-Fobik bozukluklar: Belirli bir nesne veya durumla karşılaşıldığında beklenenin üzerinde hissedilen korku ve kaygı duyguları ile birlikte o nesne veya durumdan kaçınmaya çalışma ile kendisini gösteren bir psikiyatrik hastalıktır. Çeşitli fobik bozukluklar vardır. Bunlar sosyal fobi, özgül fobiler ve agorafobidir.

4-Ayrılma anksiyetesi bozukluğu: Çocukluk çağında görülen ayrılma anksiyetesine benzer şekilde kişinin kendisi için önemli kişilerden ayrılırken yaşadığı yoğun kaygı durumudur.

Anksiyete bozukluklarının tedavisinde ilaç tedavileri ve psikoterapi yer almaktadır. Lütfen kopyalama yapmayınız. İçeriklerimiz koruma altına alınmıştır..

İzmir psikiyatrist, izmir psikiyatrist tavsiye, izmir psiko teprapi, depresyon, travma, stres , obsesif kompulsif bozukluk, cinsel işlev bozuklukları hakkkında diğer makalelerimize göz atmayı unutmayın.



Son Blog Yazıları